Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky

PALAČINKY  

recept na moučník  

6dcl mléka, 3 vejce, 300g polohrubé mouky, sůl, tuk na pečení, moučkový a vanilkový cukr na posypání.

Vejce, mléko a sůl rozšlehejte a po částech přidávejte přesetou mouku. Hladké těsto nechejte chvíli stát, potom na tuku upečte po obou stranách tenké palačinky. Potírejte je různými náplněmi, stočte do ruliček nebo přeložte jako šátečky a pocukrujte. Připravovat je můžete: s džemem nebo klevelou, pokapané medem a citrónovou šťávou a pocukrované, s dušenými jablky (oloupaná jablka bez jádřinců pokrájejte na tenké plátky a poduste s trochou jádra, s cukrem, citrónovou šťávou a se skořicí na středně hustou kaši), s ovocnou směsí s ořechovými jádry (džem promíchejte s rumem, s pokrájeným navinulým kompotem, opláchnutými rozinkami a pokrájenými ořechovými jádry), se zmrzlinou a šlehačkou (podávejte jen jednu palačinku na porci, horké palačinky potřete tence džemem, naplňte zmrzlinou, stočte do ruliček a ozdobte šlehačkou a kompotovaným nebo čerstvým ovocem a Grankem).