Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

VELIKONOČNÍ DORT  

recept na zákusek  

4 vejce, 100g másla (hery), 1/4 litru mléka, 200g cukru písek, 1/2 prášku do pečiva, 500g polohrubé mouky. Krém: 1/4 litru mléka, 200g másla, 1/2 sáčku pudinkového prášku, 50g moučkového cukru. Poleva: 65g ztuženého tuku, 100g čokolády na vaření, 30g bílé čokolády. Náplň na ozdobení: lístky máty, 100g meruňkového džemu, 50g drcených piškotů, 300g mandarinkového kompotu, tuk a hrubá mouka na formu.

Máslo nebo heru utřete s cukrem a žloutky do pěny. Do vyšlehané hmoty postupně přidejte mléko a prosátou mouku s práškem do pečiva (2/3 dávky). Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který zlehka vmíchejte se zbytkem mouky do připravené hmoty. Tu vlijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Formu s dortovou hmotou vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a zvolna pečte asi 40 minut. Vpíchnutím špejle do středu korpusu se přesvědčete, zda se těsto nelepí, a upečený korpus vyndejte. Nechejte jej vychladnout. Příprava krému: dvě třetiny dávky mléka přiveďte do varu. Ve zbývajícím mléku rozmíchejte pudinkový prášek, vlijte do vroucího mléka a uvařte pudink, který nechejte vychladnout. Občas jej zamíchejte, aby se neutvořil škraloup. Vychladlý pudink vyšlehejte s máslem a cukrem do hladka. Dortový korpus podélně rozkrojte na 3 pláty. Dva potřete nejdříve slabě džemem, pak krémem a na něj položte překrojené mandarinky. Díly složte na sebe. Povrch dortu potřete také džemem a polijte tmavou čokoládovou polevou (čokoládu na vaření rozpusťte s 50g ztuženého tuku ve vodní lázni). Bílou čokoládu rozpusťte se zbylým ztuženým tukem (15g), nalijte na alobal a nechejte ztuhnout. Poté z ni vykrojte formičkami namočenými v horké vodě zajíčky. Dort na obvodu posypte drobečky z piškotů a po horním okraji nastříkejte krém, ozdobte ovocem, lístky meduňky a bílými zajíčky.