Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

BROSKVOVÝ DORT  

recept na zákusek  

3 vejce, 100g cukru, 60g hladké mouky, 30g škrobové moučky, 1 malá lžička prášku do pečiva, 40g kompotovaných broskví, 150g pikantního džemu, 20g pražených lískových koblížků, 20g dětských piškotů, na sníh 3 bílky a 80g moučkového cukru, na ozdobení lístky meduňky.

Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je s dvěma třetinami cukru do pěny. V druhé míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh, do něhož před došleháním přidejte zbylý cukr. Obě hmoty zlehka spojte, přidejte hladkou mouku smíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva. Vlijte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Pečte v troubě na 170 stupňů asi třicet až čtyřicet minut. Z bílku vyšlehejte pevný sníh, který zpevněte cukrem, došlehejte a dejte do plátěného sáčku se zdobící koncovkou. Po vychladnutí potřete povrch korpusu zavařeninou. Strany obalte v pražených strouhaných lískových oříšcích a dětských piškotech. Na vrchní část korpusu položte okapané broskve, ozdobte ušlehaným sněhem a krátce zapečte ve vyhřáté troubě. Nakonec ozdobte lístky meduňky.