Úvod / Vaříme / Mleté maso

PIROHY PLNĚNÉ MASEM  

recept na pokrm z mletého masa  

500g mletého masa, 200g anglické slaniny, 300g polohrubé mouky, 500g kysaného zelí, 1 cibule, 2 vejce, pepř, sůl, olej, voda.

Kyselé zelí uvařte v mírně osolené vodě. Mouku dejte na vál a doprostřed udělejte důlek. Do důlku rozklepněte vejce, osolte a postupně přidávejte vodu. Nožem a následně rukama vypracujte tuhé vláčné těsto. Nesmí se lepit na vál. Nechte ho chvíli odpočinout. Potom z těsta vyválejte plát silný přibližně 5 mm. Nechte půl hodiny odpočinout. Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji zesklovatět na oleji. Potom přidejte mleté maso, osolte a opepřete. Maso nechte 20 minut dusit na mírném ohni, potom ho smíchejte s uvařeným zelím. Z těsta vykrajujte kolečka, která naplňte připravenou směsí a tvořte pirohy. Kraje spojte tak, aby náplň při vaření nevytekla ven. Pirohy dejte vařit do osolené vroucí vody přibližně na 15 minut. Slaninu nakrájejte na kousky a rozškvařte ji na oleji. Uvařené pirohy vyjměte, přelijte rozškvařenou slaninou a hned podávejte.