Úvod / Vaříme / Mleté maso

SEKANÁ Z TROJÍHO MASA  

recept na pokrm z mletého masa  

1 kg vepřové krkovičky, 500g hovězího masa, 200g uzeného bůčku, 4 vejce, 1 debrecínský párek, 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžíce soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky majoránky, 3 rohlíky, několik lžic strouhanky.

Předem namočte do vody rohlíky. Dvě vejce uvařte natvrdo. Mleté maso dejte do mísy, přidejte česnek rozetřený se solí a pepřem, majoránku a dvě syrová vejce. Rozmočené rohlíky vymačkejte a spolu se třemi lžícemi strouhanky vmíchejte do mletého masa. Rukama sekanou dobře propracujte. Na válu rozprostřete alobal, přeneste na něj zpracované mleté maso a rozválejte ho na silný plát. Na něj doprostřed položte postupně párek a oloupaná vařená vejce. Pomocí alobalu dobře zaviňte, vytvořte dvě šišky sekané a posypte je strouhankou, kterou rukou ještě trochu přitiskněte. Do pekáče dejte na dno přibližně centimetr vody, vložte šišky sekané, pekáč přikryjte a pečte v troubě přibližně hodinu a půl. Občas kontrolujte a případně podlévejte vodou. Ke konci pečení odkryjte a dopečte, aby vznikla křupavá kůrčička. Vhodnou přílohou jsou brambory, bramborová kaše nebo bramborový salát.