Úvod / Vaříme / Mleté maso

ZELNÉ BALÍČKY 2  

recept na pokrm z mletého masa  

1 hlávka bílého zelí, sůl, 100g veky, 5 lžic mléka, 2 vejce, 60g vařené šunky, 60g mletého vepřového masa, 2 cibulky, olivový olej, 3 stroužky česneku, pepř, petrželová nať, 200g libového jehněčího masa, 2 cibule, 100g mrkve, 100g řapíkatého celeru, 60g anglické slaniny, tymián, 500 ml masového vývaru.

Z hlávky bílého zelí oddělte 12 velkých listů, omyjte je a krátce povařte v osolené vodě. Pak je vytáhněte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Veku nakrájejte na kostičky a pokapte mlékem, šunku nasekejte a spolu s vejcem a vymačkanou vekou vmíchejte do mletého masa. Ze zbylé hlávky asi 100g listů operte, osušte a nakrájejte na nudličky. Šalotku nasekejte a se zelím ji opečte na oleji. Přilisujte stroužek česneku, osolte, opepřete a vmíchejte petrželku. Jehněčí maso omyjte, osušte, rozkrájejte na malé kostky, opečte na rozehřátém oleji, osolte a opepřete. Jehněčí a zelí přidejte do mletého masa a promíchejte, ovařené zelné listy rozpulte. Tvrdá žebra z nich seřízněte. Náplň rozdělte na listy a vytvarujte kulaté zelné balíčky. Cibuli a dva stroužky česneku oloupejte, mrkev a celer omyjte a oloupejte a nakrájejte na kostičky stejně jako anglickou slaninu. V hrnci rozehřejte olej, rozškvařte na něm slaninu a osmahněte cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidejte tymián a okořeňte. Nahoru poklaďte zelné balíčky, zalijte vývarem a přikryté pomalu duste asi 30 minut.