DŽUVEČ

recept na pokrm z mletého masa

 /  / Recepty / Mleté maso / Džuveč

Na džuveč potřebujete:  1 kg zeleniny (rajčata, karotka, zelené fazolky, hrášek, květák, lilky, brambory, paprika, tykvičky), 4 cibule, 3 stroužky česneku, sklenice bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šávy, 1 lžíce rozinek, špetka mletého koriandru, špetka tymiánu, špetka pepře, 1 pálivá paprička, sůl, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rozsekané petrželky, 3 lžíce celerové natě, saturejka, 500g mletého masa, 1/2 šálku rýže.

Pokrájenou zeleninu krátce poduste na oleji, na kterém jste předtím osmahli cibuli a česnek. Skleněnou zapékací mísu vytřete olejem, dejte vrstvu zeleniny, masa, posypte rýží, kořením a tak střídejte vrstvy, až bude miska téměř plná. Nakonec dejte rajčata, zalijte vínem, pokapte olejem a pečte v troubě přikryté poklicí 1,5 hodiny nebo i déle. Džuveč můžete připravit i bez masa nebo i bez rýže. Podávejte buď samostatně nebo s bílou vekou či rýží.