Úvod / Vaříme / Mleté maso

ŘECKÁ MUSAKA 4  

recept na pokrm z mletého masa  

500g mletého masa, 2 střední lilky, 2 střední cibule, 3 stroužky česneku, 1/2 kg rajčat, černý mletý pepř, sůl, oregano, petrželová nať. Bešamel: 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 sklenice plnotučného mléka, 100g tvrdého sýra, černý mletý pepř, sůl, muškátový oříšek.

Lilek nakrájejte podélně na plátky a silně osolte. Za 20 minut odstraňte papírovým ubrouskem kapky šťávy. Na oleji osmahněte česnek nakrájený na plátky s cibulí nakrájenou na kostičky. Přidejte mleté maso a orestujte. Vložte oloupaná rajčata, pepř, oregano a sůl. Vše duste přibližně 5 minut. Lilek položte na pánev a restujte dokud z obou stran nezezlátne. Polovinu lilku naskládejte na dno ohnivzdorné nádoby, nahoru dejte masovou směs a přikryjte zbylým lilkem. V kastrůlku rozpusťte máslo a přisypte mouku, kterou krátce osmahněte. Poté postupně přilévejte mléko a vařte, dokud bešamelová omáčka nezhoustne. Přidejte strouhaný sýr, ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Uvařeným bešamelem přelijte lilek. Pečte asi hodinu v troubě zahřáté na 180 stupňů. Po upečení posypte nakrájenou petrželovou natí. Vhodnou přílohou je chléb, brambory nebo bramborová kaše.

Viz také: Čevabčiči 1, Čevabčiči 3, Čevabčiči 4, Čevabčiči a sekané řízky, Čevabčiči s tajemstvím, Kapustové čevabčiči.