Úvod / Vaříme / Luštěniny

ČOČKA SE ZELENINOU  

recept na pokrm z luštěnin  

100g čočky, 40g mrkve, 40g petržele, 20g celeru, 1 cibule, olivový olej, 50 ml balsamica, 300 ml kuřecího vývaru (jen zcezený vývar), 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, mořská sůl, kůra z 1 citrónu, 2 lístky máty.

Čočku namočte do druhého dne ve studené vodě. Mrkev, petržel, celer a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm kořenovou zeleninu. Až trochu změkne, přidejte cibuli. Pokapte balsamicem a nechte zredukovat. Jakmile se ocet vypaří, přidejte zcezenou čočku, zamíchejte a podlijte vývarem. Čočku uvařte doměkka. Máslo smíchejte s moukou a touto směsí čočku zahustěte. Nechte ještě 15 minut povařit. Dochuťe nastrouhanou citrónovou kůrou a nadrovno nakrájenou mátou. Osolte.