Úvod / Vaříme / Luštěniny

FAZOLE SE ZELENINOU  

recept na pokrm z luštěnin  

300g bílých fazolí, 50g rajčatového protlaku, 1 zelená paprika, 1 sterilovaná kapie, 30g sádla, 20g slaniny, 1 malá cibule, 20g hladké mouky, česnek, sůl, mletá paprika.

Přebrané fazole propláchněte několikrát studenou vodou, zalijte studenou vodou a nechejte tři hodiny bobtnat. Potom je uvařte doměkka v téže vodě asi půl hodiny. Drobně pokrájenou cibuli zpěňte na sádle, zasypte moukou, osmahněte, vmíchejte mletou papriku a po zpěnění zalijte vodou. Rozšlehejte, osolte, přidejte rajčatový protlak a vývar z fazolí a za častého zamíchání vařte nejméně dvacet minut. Přidejte měkké fazole, osolte je, okořeňte třeným česnekem a krátce povařte. Drobně pokrájenou slaninu rozškvařte, přidejte pokrájenou papriku a kapii a osmahněte je. Touto směsí přelijte na talířích fazole při podávání.