JEHNĚČÍ NA VÍNĚ

recept na pokrm z jehněčího masa

 /  / Recepty / Jehněčí a skopové maso / Jehněčí na víně

Na jehněčí na víně potřebujete:  2 kg jehněčí kýty bez kosti, 2 lžíce olivového oleje, 3 větvičky oregana, lístky ze dvou větviček oregana, 3 větvičky rozmarýnu, lístky ze dvou větviček rozmarýnu, 3 stroužky česneku, 600 ml červeného vína, 2 konzervy krájených rajčat, 1 lžíce krupicového cukru, sůl, pepř.

Maso omyjte a osušte. Do hluboké misky dejte olivový olej, lístečky oregana a rozmarýnu, nahrubo nasekaný česnek, sůl a pepř. Vše rozmixujte na kaši. Maso rozprostřete na prkénku a důkladně do něj vetřete olejovou kašičku s kořením. Svažte ho režnou nití do úhledného špalíčku, dejte na pekáč a nechte 20 minut péct v troubě předehřáté na 200 stupňů. Potom maso zakryjte poklicí, teplotu snižte na 150 stupňů a pečte tři hodiny. Občas maso otočte a podlijte trochou vody. Po třech hodinách vyndejte pekáč z trouby. Z pekáče odeberte vypečený tuk, přilijte víno, přidejte rajčata, větvičky bylinek a nepřikrytý pekáč dejte zpět do trouby na 40 minut. Potom z pekáče vyndejte maso na prkýnko, zakryjte ho miskou a nechte půl hodiny odpočinout. Omáčku dejte do kastrolu, seberte z povrchu tuk a přiveďte k varu. Na mírném ohni a za stálého míchání ji vařte přibližně 15 minut, dokud nezhoustne. Ochuťte cukrem, solí a pepřem. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory nebo bramborová kaše.