Úvod / Vaříme / Jehněčí a skopové maso

KEBAB  

recept na pokrm ze skopového masa  

400g skopové panenky, 4 stroužky česneku, 400g mletého masa, 4 dlouhé feferonky, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušené máty, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 cibule, tymián, sůl, pepř. Na omáčku: 400g bílého jogurtu, 1 lžička sušené máty, sůl.

Skopovou panenku nakrájejte na plátky silné 1 cm. Prolisujte 2 stroužky česneku a přidejte k masu. Přilijte 3 lžíce olivového oleje a opepřete. Vše promíchejte a až do grilování nechte uležet. Mleté maso vložte do mísy, nastrouhejte k němu 1 cibuli a přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku. Ochuťte solí, pepřem, tymiánem a mletou paprikou. Hmotu prohněťte. Opláchnuté feferonky nakrájejte na kousky dlouhé 5 cm, odstraňte jadérka. Z hmoty tvarujte kuličky o velikosti golfového míčku, mírně je zploštěte a potřete olivovým olejem. Skopové plátky nechte okapat a každý přeložte napůl. Na grilovací jehly střídavě napichujte kousky feferonek, kuličky z mletého masa a skopové plátky. Špízy grilujte z každé strany 3 až 5 minut. Podávejte s pečivem a s jogurtovou omáčkou.