Úvod / Vaříme / Jehněčí a skopové maso

SKOPOVÉ MASO NA SMETANĚ  

recept na pokrm ze skopového masa  

500g skopového masa bez kostí, kousek cibule, mrkve, celeru a petržele, 60g tuku Hera, celý pepř, nové koření, bobkový list, 40g hladké mouky, kousek citrónu, 20g slaniny, 1 dl smetany ke šlehání, ocet, sůl.

Skopové maso jemně naklepte, protkněte klínky slaniny, osolte a nechte chvilku odležet. Kořenovou zeleninu pokrájenou na plátky osmažte na části tuku, přidejte cibuli pokrájenou na kolečka, osmažte je dorůžova, přidejte koření a připravené maso, lehce je po všech stranách opečte, zastříkněte octem a podlijte vodou. Kastrol přiklopte pokličkou a maso pečte. Při pečení maso přelévejte šťávou, obracejte a podlévejte vodou. Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte světlou jíškou ze zbytku tuku a mouky, doplňte oloupaným kolečkem citrónu a trochou vody, rozmíchejte a dobře provařte. Omáčku dochuťte, zjemněte smetanou, prolisujte i se zeleninou nebo odstraňte koření a citrón a omáčku umixujte. Přihřejte ji, přidejte maso pokrájené na porce a dobře je prohřejte. Podávejte s houskovými knedlíky.