Úvod / Vaříme / Hovězí maso

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 4  

recept na pokrm z hovězího masa  

750g hovězí svíčkové, 50g slaniny, sůl, mletý pepř, 1 větší cibule, 150g mrkve, 150g celeru, 75g petržele, 5 zrnek celého pepře, 3 zrnka nového koření, 3 bobkové listy, špetka tymiánu, citrónová šťáva, 150g másla, 100g plnotučné hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, cukr, citron, brusinkový kompot.

Odblaněné a očištěné maso prošpikujte slaninou nakrájenou na úzké klínky, osolte, opepřete, posypte nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapte citronovou šťávou a polijte rozpuštěným máslem. Nechte jeden den v lednici odležet. Druhý den maso zalijte vodou, aby bylo zcela potopené a pod poklicí duste v troubě doměkka. Měkké maso vyjměte a odstraňte koření, především bobkový list. Kastrol se zeleninou dejte na plotnu a pomalu přiveďte k varu. Přidejte hořčici, zasypte dvěma lžícemi hladké mouky a orestujte. Zalijte šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provařte. Pokud bude omáčka příliš hustá, zřeďte ji mlékem. Nakonec ji přeceďte. Podle chuti dosolte, okyselte citronovou šťávou nebo přislaďte. Maso nakrájejte přes vlákno na jednotlivé porce, vložte ho zpět do omáčky a prohřejte. Vhodnou přílohou je houskový knedlík, ozdobený plátkem citronu a brusinkovým kompotem.