Úvod / Vaříme / Hovězí maso

VAŘENÝ HOVĚZÍ JAZYK S BRAMBOREM  

recept na pokrm z hovězího masa  

1,5 kg hovězího jazyka, 20g soli, 250g kořenové zeleniny, 80g cibule, 2 bobkové listy. Omáčka: 10 sardelí, 100g másla, 1 středně velká cibule nasekaná najemno, 80g hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru, šťáva z 1/2 citronu, 125 ml husté smetany.

Umytý hovězí jazyk vložte do přibližně 2 litrů vařící vody, přidejte sůl a při mírném varu uvařte zcela doměkka. Půl hodiny před dovařením přidejte očištěnou zeleninu v celku, cibuli a bobkový list. Uvařený jazyk ponořte na chvíli do studené vody a potom z něj odstraňte kůži. Nakrájejte na plátky. Sardele prolisujte a polovinu promíchejte se 40g změklého másla. Zbytek másla rozpalte, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a zbytek prolisovaných sardelí, nechte zpěnit, zaprašte moukou, a orestujte. Podlijte vývarem, 20 minut povařte a proceďte. Do hotové omáčky přidejte smetanu, citronovou šťávu a sardelové máslo. Podávejte společně, plátky hovězího jazyka přelité omáčkou. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.