Úvod / Vaříme / Hovězí maso

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 3  

recept na pokrm z hovězího masa  

1 kg masa na svíčkovou, 1 menší celer, 2 mrkve, 4 petržele, 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 1 lžíce tymiánu, 1/2 dl octa, sůl, olej, 250 ml smetany, hladká mouka.

Zeleninu nahrubo nastrouhejte. Všechno koření zalijte asi 1 1/2 litrem vařící vody, přidejte ocet a lžičku soli. Na dně jiného hrnce rozehřejte trochu oleje a na něm osmahněte ze všech stran maso. Nepíchejte do masa a obracejte ho vařečkami. Opečené maso z hrnce vyndejte a na tom samém oleji orestujte asi 3 minuty nastrouhanou zeleninu. Poté do hrnce vraťte maso, zalijte vše připraveným lákem, promíchejte a vařte doměkka. Až bude maso uvařené, vyndejte je a obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku přeceďte, podle potřeby zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně a dochuťte solí, případně octem.