Úvod / Vaříme / Mleté maso

CHILLI CON CARNE 1  

recept na pokrm z hovězího masa  

1 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 1 červená paprika, 2 větší stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička chilli koření, 1 lžíce drceného kmínu, 500g mletého hovězího masa, 1 kostka hovězího bujonu, 400g konzervovaných rajčat, 1/2 lžíce sušené majoránky, 2 čtverečky hořké čokolády, sůl, pepř, 2 lžíce rajčatového protlaku, 400g konzervovaných červených fazolí, zakysaná smetana, bageta.

V hrnci rozehřejte olej a pět minut na něm opékejte nadrobno nakrájenou cibuli až změkne a zesklovatí. Pak přidejte nadrobno nasekanou papriku, prolisovaný česnek, sladkou papriku, chilli a kmín. Krátce osmahněte, ztlumte vařič a postupně do hrnce přidávejte mleté maso. Dobře ho opečte ze všech stran. Mělo by se rozpadat z větších hrudek na malé kousky. Z horké vody (cca 1/3 l) a bujonové kostky připravte vývar a nalijte ho do hrnce. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Dobře zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Až se omáčka začne vařit, ztlumte vařič na minimum a dvacet minut nechte probublávat. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Ještě chvilku povařte. Když bude omáčka moc hustá, přilijte do ní trochu vody. Přidejte zakysanou smetanu a podávejte s bagetou.