Úvod / Vaříme / Guláše

GULÁŠ SE ŽAMIÓNY A VÍNEM  

recept na guláš  

800g hovězího masa, 5 cibulí, 8 žampionů, 50g slaniny, 2 lžíce oleje, 200 ml červeného vína, 100 ml zakysané smetany, 1 bujónová kostka, 2 bobkové listy, 8 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 5 jalovčinek , sůl, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce ostrého kečupu, 50g másla, 1 lžíce estragonu.

Maso opláchněte a nakrájejte na gulášové kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stejně nakrájejte i slaninu. V hrnic rozpalte dvě lžíce oleje a společně s ním rozškvařte nakrájenou slaninu, na tom osmahněte cibuli a opečte po všech stranách kostky masa. Podlijte vývarem z kostky bujónu, zamíchejte a pod pokličkou duste asi 3/4 hodiny. Občas kontrolujte, aby se nevydusila všechna tekutina a zamíchejte. Zatím oloupejte žampiony a nakrájejte je na plátky. Po uplynutí stanovené doby přidejte všechno koření a sůl a duste dál, až maso změkne a téměř všechna tekutina vysmahne. Potom podlijte vínem a chvíli duste. Přidejte zakysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou, na plátky pokrájené žampiony a pomalu povařte. Nakonec zamíchejte lžíci ostrého kečupu, oříšek másla a lžičku estragonu, podle potřeby dosolte. Podávejte s houskovým knedlíkem a brusinkovým, rybízovým nebo višňovým kompotem.