Úvod / Vaříme / Guláše

ČERNÝ GULÁŠ  

recept na guláš  

1 kg hovězího masa, 1 černé pivo, 4 cibule, 4 stroužky česneku,1 feferonka, sůl, mletý pepř, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce sladké papriky, starší chléb, olej.

Cibuli a česnek oloupejte a nahrubo nakrájejte. Na větší kostky si nakrájejte také maso. V kastrolu rozpalte olej a nechte na něm zezlátnout nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte maso a orestujte. Jakmile se zatáhne, osolte ho, přidejte mletý pepř, majoránku a sladkou mletou papriku a pokrájenou feferonku. Promíchejte a asi po dvou minutách zalijte asi 2/3 černého piva. Opět promíchejte, kastrol přikryjte, zmírněte příkon tepla a pomalinku duste. Je třeba mít trpělivost, než bude maso měkkém, může to trvat i dvě hodiny. Guláš by měl pouze zvolna probublávat. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlijte zbývajícím pivem. Když bude maso skoro měkké, přidejte nastrouhaný chléb, promíchejte a nechte dále dusit, až se drobečky chleba rozpustí a vznikne krásná hustá tmavá omáčka.