Úvod / Vaříme / Guláše

PREZIDENTSKÝ GULÁŠ 1  

recept na guláš  

250g uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí kližky, červené víno, 1 brambora, chlebová kůrka, 1 uzená klobása, 1 lžička hladké mouky, 1 mrkev, trocha kořenové petržele, trocha celeru, sladká červená paprika, sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, 1 lžíce rybízového džemu, citrónová kůra, 1 lžička kečupu, olej, 1 šlehačka.

Uzený bůček nakrájejte na drobné kostičky, dejte do většího hrnce a prudce škvařte do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájejte na kostičky a vhoďte do takto připraveného tuku, za stálého míchání vyčkejte až bude sklovitě zlatá. Pak přidejte na kostky nakrájenou kližku, zamíchejte, chvilku nechte nepodlité, pak začněte podlévat červeným vínem. Guláš vařte, až bude kližka zcela měkká, ale nebude se rozpadat. Čím pomaleji se bude vařit, tím bude guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidejte jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku, jednu nastrouhanou menší bramboru, jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké mouky. Současně na velké pánvi vyrobte kašičku na dochucení: na rozpálený olej dejte nejprve nadrobno nakrájenou mrkev, petržel a celer. Po usmažení přidejte sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené množství rozdrcených pálivých papriček, rozdrcený pepř, jalovec, majoránku, nějaké další zelené bylinky, lžíci rybízového džemu, nastrouhanou citrónovou kůru a lžičku kečupu. To vše dohromady několik minut za stálého míchání smažte na oleji. Obsah pánve pak přidejte do hrnce s gulášem, dvě minuty to na mírném ohni intenzívně míchejte, potom guláš odstavte a nechte chladnout. Když bude úplně studený, zamíchejte do něj jednu ušlehanou šlehačku. Den nechte odpočinou, druhý den ohřejte a podávejte.