Úvod / Vaříme / Guláše

HOVĚZÍ GULÁŠ 2  

recept na guláš  

750g hovězího masa, 80g sádla, 500g cibule, 10g sladké mleté papriky, 1 lžička kmínu, 1 lžička majoránky, sůl, 3 stroužky česneku, 30g hladké mouky, 1 l vývaru z kostky.

Na guláš použijte nejlépe hovězí maso z kližky, ale vhodné je i maso z hovězí plece. Opláchněte ho, osušte a případně zbavte tuhých blan a šlach. Nakrájejte ho na větší kostky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Připravte si vývar. V kastrolu rozpalte sádlo a na něm orestujte všechnu nakrájenou cibuli. Jakmile bude světle žlutá, přidejte nakrájené maso a orestujte. Osolte, přidejte papriku, majoránku, kmín a prolisovaný česnek. Promíchejte a zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Maso duste pod pokličkou na mírném ohni, počítejte s tím, že to bude trvat asi hodinu nebo až hodinu a půl. Záleží na kvalitě masa. Je-li třeba, podlévejte vývarem a promíchejte. Až bude maso poloměkké, nechte šťávu zčásti vysmahnout, zaprašte hladkou moukou, promíchejte, osmahněte a poté znovu přilijte vývar a duste, až bude maso měkké. Hotový guláš podle potřeby přisolte. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.

Viz také: Barevný hovězí guláš, Hovězí guláš 1, Hovězí guláš 3, Hovězí guláš na pivě, Hovězí guláš s lečem, Hovězí guláš se salámem a sýrem, Tradiční hovězí guláš.