Úvod / Vaříme / Hovězí maso

PEPŘOVÝ STEAK S VINNÝM MÁSLEM  

recept na pokrm z hovězího masa  

2 lžíce celého barevného pepře, 4 rumpsteaky (irské hovězí), sůl, olivový olej. Vinné máslo: 300 ml červeného vína, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list, 8 až 10 kuliček černého pepře, 150g změklého másla, nasekaná kadeřavá petrželka.

Víno, česnek, bobkový list a kuličky černého pepře přiveďte k varu a nechte zredukovat na množství dvou lžic. Přelijte do mísy a nechte zchladnout. V jiné míse našlehejte máslo, pak k němu přes sítko přilévejte vinnou redukci. Přimíchejte petrželku a osolte. Pak máslo přendejte na potravinářskou fólii, zarolujte do válečku a dejte do lednice zcela ztuhnout. Kuličky pepře rozdrťte v hmoždíři, přesypte do hlubokého talíře. Každý steak potřete olivovým olejem, osolte a z obou stran obalte v pepři. Pak steaky opečte na grilovací pánvi 2 až 3 minuty z každé strany. Servírujte s plátky vinného másla, pečenou bramborou a svitky fazolí se slaninou.