Úvod / Vaříme / Hovězí maso

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 2  

recept na pokrm z hovězího masa  

4 lžíce slunečnicového oleje, 4 větší nahrubo nastrouhané mrkve, 2 malé skleničky sterlizovaného celeru na nudličky, 1 lžička cukru, 2 lžíce brusinek, 1,5 kg hovězího zadního masa, 500 ml hovězího vývaru, 8 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 1/2 litru mléka, 2 lžíce hladké mouky, sůl, několik kapek citrónu.

Ve větším pekáčku rozpalte olej a osmahněte na něm mrkev a zcezený celer. Za stálého míchání opékejte minimálně 10 minut. Zelenina by se neměla přichytit. Přidejte cukr a brusinky a minutu míchejte. Pak zeleninu odstraňte na stranu a v hrnci ze všech stran opečte maso. Poté ho zakryjte zeleninou, přilijte celerový nálev a hovězí vývar tak, aby bylo maso ze 2/3 ponořené. Přidejte nové koření i bobkový list a 3/4 hodiny duste na mírném plameni. Maso obracejte a podlévejte. Pak dejte na hodinu péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Maso vyndejte ze sosu a ten jednou nebo dvakrát pasírujte přes jemné síto. Snažte se zachytit bobkový list i nové koření. Mléko slijte se smetanou a zakysanou smetanou. V tekutině rozkvedlejte dvě lžíce hladké mouky. Pak vlijte k přepasírovanému sosu, promíchejte, osolte a 1/4 hodiny mírně povařte. Dochuťte několika kapkami citrónové šťávy. Podávejte s masem, houskovým knedlíkem, šlehačkou, brusinkami a citrónovým dílkem.