Úvod / Vaříme / Guláše

HOVĚZÍ GULÁŠ 1  

recept na guláš  

500g hovězího masa, 80g sádla, 200g cibule, mletá paprika, 1 lžíce rajčatového protlaku, 40g hladké mouky, česnek, kmín, sůl, pepř, majoránka.

Hovězí maso nakrájejte na stejně velké kostky. Na dvou třetinách dávky sádla usmažte dozlatova drobně pokrájenou cibuli a kmín, přidejte trochu mleté papriky, zamíchejte, vložte maso, rychle je osmahněte po všech stranách a pod pokličkou duste na malém plaménku do vydušení šťávy. Při dušení je občas zamíchejte. Potom maso osolte, opepřete, přidejte rajčatový protlak a trochu vody a duste dále pod pokličkou. Při dušení je občas zamíchejte a podlijte vodou. Když je maso napůl dušené, šťávu vyduste do tuku, zaprašte moukou, a za stálého míchání je smažte 5 minut. Potom maso zalijte vodou tak, aby omáčka byla řídká, přidejte prolisovaný česnek a duste do změknutí masa. Maso můžete vyjmout a šťávu přecedit. Na zbytku sádla zpěňte mletou papriku, přidejte ji do guláše současně s majoránkou a ještě nechte přejít varem. Na talíři guláš ozdobte drobně pokrájenou cibulí. Podávejte s houskovými knedlíky nebo se slaným pečivem.

Viz také: Barevný hovězí guláš, Hovězí guláš 2, Hovězí guláš 3, Hovězí guláš na pivě, Hovězí guláš s lečem, Hovězí guláš se salámem a sýrem, Tradiční hovězí guláš.