Úvod / Vaříme / Hovězí maso

ANGLICKÝ ROSTBÍF  

recept na pokrm z hovězího masa  

1 1/3 kg nízkého roštěnce, olej, mletý pepř, sůl, 40g másla, 30g hladké mouky, vorchester.

Roštěnec zbavte tuku a šlach. Potřete ho olejem a nechte v chladničce pět dnů odležet. Před přípravou maso osolte, opepřete a nechte odležet asi hodinu. Vložte ho na rozehřátý olej a v troubě prudce opékejte 15 až 20 minut po obou stranách. Opečený roštěnec vyjměte, přeložte na jiný olej a dopečte. Doba pečení je závislá na výšce a jakosti masa. Rostbíf má být uvnitř růžový, ne však krvavý. Ke konci pečení se vpichem špejle přesvědčete, je-li správně upečeno. Má vytékat jen růžová šťáva, ne krev. Upečený roštěnec vyjměte z tuku, do tuku přidejte máslo a mouku, osmažte ji, zalijte vodou, rozmíchejte a vařte tak dlouho, až se houstnoucí šťáva začne oddělovat od tuku. Šťávu proceďte, rostbíf nakrájejte přes vlákna na porce. Podávejte s dušenou rýží a se zeleninovým salátem nebo s vařenými brambory a dušenou zeleninou.