ČEVABČIČI A SEKANÉ ŘÍZKY

recept na pokrm z mletého masa

 /  / Recepty / Mleté maso / Čevabčiči a sekané řízky

Na čevabčiči a sekané řízky potřebujete:  30g strouhanky, 1/2 lžičky fenyklu, 1/2 lžičky anýzu, 1 rajče, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 800g mletého hovězího masa, 1 vejce, 1 lžíce oregana, sůl, pepř, 50g sýra feta, 4 lžíce olivového oleje.

Strouhanku pražte nasucho s fenyklem a anýzem 5 minut, pak nechejte vychladnout. Rajče oloupejte, odstraňte jadérka, dužinu rozkrájejte na kostičky a přidejte ke strouhance. Vše pořádně promíchejte s mletým masem, vejcem a organem, osolte a opepřete. Přikryjte a nechejte asi 60 minut rozležet. Pak maso rozdělte na dvě poloviny. Do jedné poloviny rozdrobte fetu a dobře promíchejte. Vytvarujte 4 až 6 řízků a potřete je olivovým olejem. Rošt namažte olejem a sekané řízky na něm grilujte po každé straně 7 minut. Ze zbylého masa vytvarujte válečky silné jako prst a postavte do chladu. Pak je opékejte na rozehřátém grilu ze všech stran asi 10 minut, mezitím potírejte olejem. Vše rozdělte na talíře, popř. ozdobte. K pokrmu podávejte Avar (paprikovou pastu) a čerstvý okurkový salát. Pozn.: místo sýru feta můžete rozdrobit nebo nakrájet plísňový sýr nebo nastrouhat polotvrdý ementál. Vhodnou přílohou je chléb, brambory nebo bramborová kaše.