Úvod / Vaříme / Houby

ZAPEČENÁ VAJEČNÁ NÁDIVKA S HOUBAMI  

recept na houbový pokrm  

500g čerstvých hub, 5 žemlí, 5 vajec, asi 1/2 l mléka, petrželka, muškátový květ, 80g slaniny, 50g másla, sůl, 1 lžička citrónové šťávy.

Očištěné houby pokrájejte na plátky a s citrónovou šťávou, částí másla, solí a několika lžícemi vody rychle přiveďte k varu, pak příkon tepla zmírněte a duste doměkka. Žemle pokrájené na kostičky zvlhčete mlékem rozšlehaným s vejci, solí, kořením a sekanou petrželkou, polijte částí rozehřátého másla a na kostičky pokrájenou, rozškvařenou slaninou a nechejte stát asi půl hodiny. Žemle občas obraťte. Zůstane-li na dně misky ještě trochu mléka, doplňte směs strouhankou, jsou-li žemle suché, pokropte je trochou mléka. Směs promíchejte s měkkými houbami, urovnejte do vymaštěného pekáčku a upečte. Podávejte se zeleninovým salátem.