Úvod / Vaříme / Guláše

ZELNÝ GULÁŠ  

recept na guláš  

500g předního hovězího masa, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, kmín, sladká mletá paprika, pálivá mletá paprika, sůl, 1 malá plechovka rajského protlaku, hladká mouka, 6 velkých brambor, 1 menší hlávka zelí.

Umyté a očištěné maso nakrájejte na kostky. Na sádle osmažte dozlatova cibuli s kmínem a přidejte obě mleté papriky. Vložte pokrájené maso, které za občasného míchání poduste ve vlastní šťávě. Poté přidejte sůl, rajský protlak, zalijte vařící vodou tak, aby bylo vše zakryté, a duste pod pokličkou. Občas zamíchejte a dolijte horkou vodou. Změklé maso vyjměte, základ nechte vysmahnout do tuku, zaprašte moukou a za stálého míchání restujte přibližně 5 minut. Zalijte horkou vodou a nechte provařit. Přidejte oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a na nudličky nakrájené hlávkové zelí. Vše vařte ještě 20 minut. Přidejte maso a promíchejte. Vhodnou přílohou je tmavý chléb.