Úvod / Vaříme / Guláše

SLEZSKÝ BIGOS  

recept na guláš  

500g hovězího masa, 500g vepřového masa, 300g kuřecího masa, 1 menší hlávka bílého zelí, 4 cibule, 1 hrnek sušených hřibů, 2 lžíce sádla, 500g kysaného zelí, ocet, cukr, sůl, kmín, 100g slaniny, mletý pepř, 2 nožky klobásy.

Jednotlivé druhy masa nakrájejte na kostky, pokrájejte hlávku zelí a cibuli najemno. Namočte houby. Jednu cibuli zpěňte na lžíci sádla a na ní dejte dusit kysané zelí. V dalším kastrolu zpěňte na druhé lžíci sádla druhou cibuli. Zalijte hrnkem vody, přidejte ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dejte také dusit. Ve třetím kastrolu na sucho osmahněte slaninu, přidejte zbylé dvě cibule a trochu sádla. Potom přidejte hovězí maso a opečte ho. Okořeňte kmínem a přilijte houby i s tekutinou. Přikryté duste přibližně půl hodiny, přidejte vepřové maso. Až se zatáhne, přidejte kuřecí maso. Okořeňte a osolte. Pomalu duste do změknutí, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimíchejte do hotového masa. Do masové směsi vmíchejte postupně obě zelí.