Úvod / Vaříme / Guláše

GULÁŠ S PATISONY  

recept na guláš  

300g zadního hovězího masa, 300g vepřového ramínka, 300g patisonů, 60g tuku, 200g cibule, 1 zelená paprika, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky, 2 lžíce kečupu, pepř, vývar z kostky bujónu, sůl.

Nejdříve očistěte cibuli, oloupejte patisony a obojí nakrájejte na hrubé kostky. Také opláchnuté a osušené hovězí i vepřové maso pokrájejte na větší kostky. Očistěte česnek, zelenou papriku nakrájejte na proužky, spařte a oloupejte rajská jablíčka. V hrnci rozpalte tuk, osmažte na něm cibuli, přidejte hovězí maso a také ho osmahněte po všech stranách. Zhruba po 10 minutách přidejte vepřové maso a také osmažte. Míchejte. Když bude vepřové maso téměř měkké, rozprašte na ně hladkou mouku, promíchejte s masem a znovu nechte osmahnout. V tomto okamžiku přidejte nakrájené patisony, kečup, prolisovaný česnek, kmín, pepř, mletou papriku a sůl. Po troškách podlévejte vývarem až dosáhnete potřebného množství tekutiny. Stále míchejte. Nechte chvíli provařit a potom přidejte nakrájenou papriku a rajčata. Dále duste na mírném ohni až bude maso měkké. Je třeba počítat s tím, že přidáním patisonů do guláše vznikne při stejném množství mouky trochu řidší omáčka. Nevyhovuje-li vám to, stačí zaprášit maso větším množstvím mouky.