Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘE NA VÍNĚ 3  

recept na pokrm z kuřete  

1/2 kuřete, 40g anglické slaniny, 40g másla, 4 malé cibule, 80g žampiónů, 1/2 l červeného vína, tymián, bobkový list, 1/2 lžičky hladké mouky, 1 malá sklenička koňaku, sůl.

Kuře očistěte, nakrájejte na větší kousky a osolte. Anglickou slaninu zbavte kůže a nakrájejte na malé kostičky. Vložte ji do hrnce, rozpusťte a přidejte polovinu másla. Na této směsi kuře krátce opékejte po všech stranách do zbarvení. Přidejte na čtvrtky nakrájenou cibuli a po chvíli na čtvrtky nakrájené žampióny. Zalijte vínem, přidejte tymián, bobkový list, osolte a na prudkém ohni přikryté vařte. Až bude víno zpoloviny vyvařené, zmírněte plamen a ještě přibližně 20 minut duste. Zbytek másla promiste s moukou a v malých částech vmíchejte ke kuřeti, přilijte koňak a duste ještě přibližně 5 minut. Vhodnou přílohou je pečená bramborová kaše nebo bramborové krokety.