Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘE NA VERMUTU SE SMETANOU  

recept na pokrm z kuřete  

1 kuře, 3 rajčata, 0,5 l suššího vermutu, 200g smetany, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, trocha tymiánu, 1 lžička sladké mleté papriky, špetka kajenského pepře, sůl, pepř.

Kuře naporcujte, každou porci zaprašte směsí soli, pepře a papriky. Kastrol vytřete po dně a po stěnách česnekem. V kastrolu rozehřejte olej a na něm dozlatova opečte porce kuřete. Přilijte vermut a pod pokličkou duste na středním ohni přibližně půl hodiny. Potom přidejte spařená, oloupaná a rozčtvrcená rajčata zbavená jader. Přilijte polovinu smetany, zbytek vermutu, přidejte tymián a kajenský pepř. Promíchejte a nechte na středním ohni 15 minut bublat. Nakonec kuřata polijte zbytkem smetany.