Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kachna

PEČENÁ KACHNA S MEDOVÝM ZELÍM  

recept na pokrm z kachny  

1 kachna, 3 lžíce kmínu, sůl. Zelí: 400g sterilovaného červeného zelí, sůl, kmín, 100 ml červeného vína, 2 lžíce tekutého medu.

Očištěnou kachnu opláchněte, odstraňte biskupa, hodně osolte na povrchu i uvnitř, okmínujte a vložte do pekáče. Podlijte trochou vody a pečte po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přelévejte výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo z výpeku slijte, výpek zalijte trochou horké vody, krátce provařte a proceďte. Přidejte do něj odlité sádlo a dobře promíchejte. Zelí vyklopte i s lákem do hrnce, přidejte sůl, kmín a mírně zalijte vodou. Podle potřeby duste doměkka. Měkké zelí podlijte vínem, 15 minut duste, vmíchejte med, trochu soli a za občasného míchání 5 minut zahřívejte. Kachnu a zelí podávejte s bramborovým nebo houskovým knedlíkem.