Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Králík

KRÁLÍK NA ŠVESTKÁCH 1  

recept na pokrm z králíka  

50g slaniny, 50g másla, 1 cibule, 500g králičího masa, 1 mrkev, 1 kousek celeru, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 3 bobkové listy, kůra z 1/2 citronu, 2 lžíce švestkových povidel, 4 lžíce strouhaného perníku, 250 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, pepř, citronová šťáva, 10 odpeckovaných sušených švestek, hrst rozinek, hrst mandlí.

Slaninu pokrájte a rozpalte na másle. Přidejte k ní oloupanou a pokrájenou cibuli, nechte zesklovatět a ze všech stran na ní opečte maso. Maso přendejte do pekáčku s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, kterého musí být stejné množství jako mrkve. Koření svažte do balíčku z gázy a spolu s nastrouhanou citronovou kůrou přidejte k masu. Podlijte vodou, přiklopte a pečte, dokud maso nezměkne. Poté jej vyjměte a udržujte teplé. Z výpeku odstraňte balíček s kořením, přidejte povidla, perník, zřeďte mlékem, smetanou, rozmixujte, osolte, opepřete, ochuťte citronovou šťávou. Do omáčky vraťte maso, přidejte švestky, rozinky, mandle a povařte.