Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Husa

PEČENÁ HUSA  

recept na pokrm z husy  

1 středně velká husa, sůl, 100 ml mléka, 2 jablka, 2 cibule, 100 ml piva.

Husu nejdříve důkladně očistěte od zbytků peří, vyndejte drůbky i zbytky uvnitř kolem páteře, odřízněte krk a husu hodně osolte zevnitř i na povrchu. Dejte ji do mísy, zakryjte a na noc uložte do ledničky. Druhý den před pečením sůl z husy otřete hadříkem namočeným ve vodě. Žádné jiné koření nepřidávejte, husí maso je samo o sobě výrazné. Pekáč vyložte pečícím papírem, aby se husa nepřichytila. Husu zbavenou solí potřete mlékem, aby se opečená kůže pěkně vypnula. Zakryjte druhým dílem pekáče a dejte do trouby na deset minut při 200 stupních. Husa se zatáhne. Snižte teplotu na 170 stupňů a pečte dlouho a pomalu, cca 4 hodiny. Během pečení jemně propichujte kůži, aby odtékalo sádlo. Odebírejte sádlo a podlévejte vodou. Až bude husa téměř měkká, přidejte do pekáče jablka a cibuli nakrájené na čtvrtky. Deset minut před koncem pečení husu polijte pivem a zvyšte teplotu v troubě. Udělá se krásná křupavá kůrka.