Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kachna

KACHNA V ŠOULETU  

recept na pokrm z kachny  

1 kachna, sůl, kmín, 250g hrachu, 120g krup, 1 cibule, česnek, majoránka, mletý pepř.

Očištěnou kachnu opláchněte, osolte uvnitř i na povrchu, vložte na pekáček, posypte kmínem, podlijte vodou a upečte doměkka. Při pečení kachnu přelévejte mastnou šťávou, podlévejte vodou a tučné části propichujte, aby sádlo lépe vyteklo, především na prsou a pod křídly. Sádlo sbírejte při pečení, aby se zbytečně nepřepalovalo. Přebraný, několikrát propláchnutý hrách namočte na tři hodiny do vody, potom jej v téže vodě uvařte doměkka a oceďte. Přebrané, dvakrát propláchnuté kroupy uvařte ve větším množství vody doměkka, oceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat, potom je promíchejte s hráchem, drobně pokrájenou a na kachním sádle usmaženou cibulí, pepřem, utřeným česnekem, rozdrcenou majoránkou a trochou sádla z kachny, a podle chuti přisolte. Do pekáčku rozložte kachnu rozstříhanou na porce, pokryjte ji šouletem a dopečte pod pokličkou v troubě, popřípadě pokropte trochou vývaru z hráchu.