Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kachna

KACHNA NA POMERANČÍCH 1  

recept na pokrm z kachny  

1 kachna, 2 pomeranče, kousek mrkve, kousek celeru, kousek petržele, kousek cibule, 5 lžic brusinkového kompotu, 4 rajčata, mletý pepř, 1 malý bobkový list, 2 pepře, 1/4 l červeného vína, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 50g slaniny, 1 cibule.

Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvařte a osmažte na ní kořenovou zeleninu a cibuli pokrájenou na plátky. Zalijte je trochou vody nebo vývaru, přidejte očištěnou a osolenou kachnu, koření, rajčata pokrájená na plátky, brusinkový kompot, šťávu z jednoho pomeranče a jednoho citrónu a zalijte polovinou dávky vína. Kachnu duste v troubě, přitom ji přelévejte mastnou šťávou a podlévejte vodou. Ke konci dušení přilijte zbytek vína. Napíchněte kůži na prsou a stehnech, aby sádlo lépe vyteklo. Měkkou kachnu vyjměte, ze šťávy odstraňte větší díl sádla, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou, osmažte, zalijte vodou a dobře rozmíchejte. Do šťávy přidejte oloupaný, na kolečka pokrájený pomeranč, z něhož jste odstranili jádra. Povařenou šťávu nalijte do omáčníku, kachnu přihřejte a nastříhejte na porce.