Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘE PEČENÉ NA VÍNĚ SE ŽAMPIÓNOVOU SMĚSÍ  

recept na pokrm z kuřete  

1 kuře, 100g žampiónů, 80g másla, 120g cibule, 60g sterilované kapie, 1 dl bílého vína, 2 lžičky hladké mouky, pepř, sůl, petrželka.

Očištěné kuře osolte uvnitř a vložte do něj petrželku a 10g másla. Nohy přitáhněte k tělu nití, křidélka přeložte, osolte i na povrchu a prsíčky dolů vložte do pekáčku se 30g rozehřátého másla. Podlijte je trochou vody a pečte za častého přelévání mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou. Na zbytku másla zpěňte cibuli pokrájenou na půlkolečka, vmíchejte očištěné žampióny pokrájené na plátky, osmahněte, zaprašte moukou, opět osmahněte, zalijte několika lžícemi vody, osolte, opepřete, rozmíchejte, krátce poduste a přidejte pokrájenou kapii. Když bude kuře napůl dušené, obraťte je prsíčky nahoru, podlijte vínem a dopečte. Ke konci dušení přidejte žampiónovou směs.