Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘE PEČENÉ NA VÍNĚ  

recept na pokrm z kuřete  

1 kuře, 40g másla, 2 tenké plátky slaniny, kousek cibule, kousek celeru, kousek mrkve, kousek petržele, 1 dl bílého vína, 2 lžičky hladké mouky, sůl, petrželka.

Očištěné kuře osolte uvnitř a vložte do něj 10g másla a petrželku. Nohy přitáhněte k tělu nití, křidélka přeložte, osolte i na povrchu. Potřete částí rozehřátého másla a na prsíčka položte plátky slaniny. Cibuli a zeleninu pokrájejte na tenké plátky, osmažte je do růžova ve zbytku másla, přidejte připravené kuře, podlijte trochou vody a vína a pečte pod pokličkou v mírně vyhřáté troubě. Při pečení kuře přelévejte mastnou šťávou a podlévejte teplou vodou a zbylým vínem. Měkké kuře vyjměte, šťávu odpařte do tuku, zaprašte moukou, osmažte, podlijte vývarem, rozšlehejte a povařte. Přidejte zpět kuře a krátce je pečte bez pokličky, aby kůže zčervenala. Kuře vyjměte, šťávu prolisujte a přihřejte.