Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Králík

KRÁLIČÍ HŘBET V PARMSKÉ ŠUNCE  

recept na pokrm z králíka  

500g králičího hřbetu, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu, 1/2 lžičky provensálského koření, 1/2 lžičky nasekané petrželky, 200g plátků parmské šunky, 2 lžíce oleje, snítka tymiánu nebo jiných bylinek na ozdobení.

Maso nejprve očistěte - stáhněte malou šlachu z kraje hřbetu, dobře opláchněte a osušte. Jemně je osolte, opepřete, posypte provensálským kořením, tymiánem a nasekanou petrželkou - bylinky dobře přitiskněte. Takto připravené maso obalte plátky parmské nebo jiné sušené šunky, pevně převažte potravinářským provázkem a nechte asi hodinu odpočinout v chladu. Obalené odležené maso nakonec vložte do pekáčku, zakapte olejem, případně mírně podlijte a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních přibližně 20 až 30 minut dozlatova. Upečené roládky nakrájejte na šikmo a rozdělte na talíře. Podlijte je troškou výpeku, ozdobte snítkou čerstvého tymiánu a podávejte jako lehký předkrm. Pokud má být jídlo vydatnější, doplňte je bramborovou kaší.