Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘE NA KARDAMOMU MARINOVANÉ V KÁVĚ  

recept na pokrm z kuřete  

1 kávová lžička kardamomu, 1 kávová lžička koriandru, 1 kávová lžička černého pepře, 1 kávová lžička nového koření, 1/8 l silné kávy, sůl, 2 polévkové lžíce oleje, 250g dlouhozrnné rýže, 1 granátové jablko, 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 filety kuřecích prsíček s kůží a kostí, 12 polévkových lžic smetanového jogurtu, nastrouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citrónů, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 2 polévkové lžíce olivového oleje lisovaného za studena.

Kardamom, koriandr, pepř a nové koření roztlučte v hmoždíři. Rozdrcené koření smíchejte s kávou a sójovou omáčkou a do připravené směsi vložte filety z kuřecích prsíček kůží dolů. Marinujte nejméně 2 hodiny. Poté maso vyjměte, lehce osušte a opečte na oleji. Osolte. Filety vložte kůží nahoru do formy, přilijte marinádu a duste v troubě při 200 stupních asi 30 minut. Občas podlijte vodou a maso přelévejte marinádou. Rýži nechte nabobtnat v 1 litru slané vody po dobu 15 minut. Vykrojte jádřinec z granátového jablka a jádra zamíchejte do hotové rýže. Z jogurtu, citrónové kůry, citrónové šťávy, soli a oleje vymíchejte hladkou omáčku. Před podáváním zbavte filety kosti a servírujte je s rýží a jogurtovou omáčkou.