Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

ŘEZY Z KUŘECÍHO MASA V ŠUNKOVÉM ZÁVITKU  

recept na pokrm z kuřete  

4 řízky z kuřecích prsíček, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce sušené rozmarýny, sůl, mletá paprika, 8 tenkých plátků krájené šunky, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 3 celery, 3 mrkve, 2 malé cukety, 1 lžíce rajčatového pyré, 1/8 l suchého bílého vína, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 1 lžíce nasekané petrželky.

Maso krátce opláchněte a osušte utěrkou. Čtyři lžíce oleje rozpalte na pánvi a řezy po obou stranách osmažte do hněda a do křupava. Potom je vyjměte, okořeňte rozmarýnou, paprikou a osolte. Pak každý řez zaviňte do dvou plátků šunky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Celer a mrkev dobře očistěte, cukety omyjte a všechno nakrájejte na tenké proužky. Rajčatové pyré dobře promíchejte s bílým vínem. V pánvi rozpalte dvě lžíce olivového oleje a v něm osmažte cibulku do sklovita. Pak přidejte česnek a zeleninu a lehce osmažte. Přilijte vinnou směs, okořeňte paprikou a osolte. Řezy z prsíček položte na zeleninu, přikryjte poklicí a při mírné teplotě poduste asi 15 minut. Podušené je přemístěte na předehřáté talíře a udržujte v teple. Do zeleniny přimíchejte citrónovou kůru a petrželku, pak zeleninu upravte vedle kuřecích řezů a ihned podávejte.