Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Kuře

KUŘECÍ MEDAILONKY  

recept na pokrm z kuřete  

600g kuřecích prsou, 100g oleje, sůl, 60g másla, 80g cukru, 160g banánů, 200g jablek, 120g pomeranče, 60g mandlí, 40g smetany ke šlehání (33%). Příloha: 250g předvařené rýže ve varných sáčcích, sůl, zelená petrželka.

Z kuřecích prsíček nakrájejte přes vlákno menší plátky - medailonky, naklepejte je, osolte a v horkém oleji opečte na obou stranách. Na pánvičku nasypte pískový (krystalový) cukr, mírně jej zastříkněte vodou (přibližně jedna lžíce) a nechejte zkaramelizovat. Těsně před karamelizací přidejte k cukru máslo - vznikne karamel. Do něj přidejte oloupaná, jádřinců zbavená a na kostičky nakrájená jablka, nakrájený pomeranč a banán. Směs lehce poduste a přidejte k ní ušlehanou smetanu. Připravenou směsí přelijte opečené medailonky a posypte praženými mandlovými lupínky. Jako přílohu podávejte petrželovou rýži: rýži ve varných sáčcích uvařte podle návodu na obalu ve větším množství osolené vody. Uvařenou rýži vyjměte ze sáčků a promíchejte ji s nadrobno nasekanou zelenou petrželkou. Pokud koupíte rýži sypkou, připravte ji tak, že jeden díl rýže (250g) zlehka opražte v hrnci na rozpáleném oleji, přidejte sůl a dva díly vody. Ve chvíli, kdy se voda bude vařit, bude rýže hotová.