Úvod / Vaříme / Drůbež a králík / Krůta

KROCAN SE ŽEMLOVOU NÁDIVKOU  

recept na pokrm z krůty  

1 krocan, 125g másla, 3 žemle, 3 vejce, 50g slaniny, mléko, petrželka, muškátový květ, sůl.

Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Žemle pokrájené na kostičky zalijte trochou mléka rozšlehaného se žloutky a solí a přidejte slaninu pokrájenou na kostičky a rozškvařenou. Po chvilce směs lehce promíchejte, potom vmíchejte tuhý sníh z bílků, muškátový květ a usekanou petrželku. Na prsou krocana uvolněte kůži, do otvoru vložte jednu část nádivky, do dutiny břišní druhou část nádivky. Konec krku přehněte a sešijte bílou nití, dutinu břišní také sešijte. Špičky křídel odsekněte, křídla zaklesněte dozadu, upevněte na ně střed tenkého motouzu, překřižte jej přes záda, zachyťte jím nohy a přitiskněte je k tělu. Konec motouzu přivažte k biskupu. Krocana vložte (hrudí nahoru) do pekáče s máslem, podlijte trochou vody a vložte do středně vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla zmírněte, krocana obraťte, prsa podložte špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči. Při dopékání krocana opět obraťte. Při pečení krocana přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou, připečenou šťávu seškrábněte z okrajů pekáče, aby šťáva měla pěknou barvu.