KROCAN S MANDLOVOU NÁDIVKOU

recept na pokrm z krůty

 /  / Recepty / Drůbež a králík / Krůta / Krocan s mandlovou nádivkou

Na krocana s mandlovou nádivkou potřebujete:  1 krocan, 250g másla, 1 bílá veka, 4 vejce, asi 3 dcl mléka, 150g mandlí, 200g šunky, sůl, muškátový květ, petrželka.

Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Z bílé veky odstraňte kůrky, veku pokrájejte na kostičky, zvlhčete mlékem a nechejte prosáknout. Šunku pokrájejte na kostičky, mandle spařte vařící vodou, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Polovinu dávky másla utřete se solí do pěny, postupně vmíchejte žloutky a dobře vyšlehejte. Přidejte kostičky bílé veky, rozsekanou petrželku a nádivku rozdělte na dvě části. Do jedné vmíchejte šunku a polovinu tuhého sněhu, do druhé mandle, muškátový květ a druhou polovinu sněhu. Na prsou krocana uvolněte kůži, do otvoru vložte jednu část nádivky, do dutiny břišní druhou část nádivky. Konec krku přehněte a sešijte bílou nití, dutinu břišní také sešijte. Špičky křídel odsekněte, křídla zaklesněte dozadu, upevněte na ně střed tenkého motouzu, překřižte jej přes záda, zachyťte jím nohy a přitiskněte je k tělu. Konec motouzu přivažte k biskupu. Krocana vložte (hrudí nahoru) do pekáče s máslem, podlijte trochou vody a vložte do středně vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla zmírněte, krocana obraťte, prsa podložte špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči. Při dopékání krocana opět obraťte. Při pečení krocana přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou, připečenou šťávu seškrábněte z okrajů pekáče, aby šťáva měla pěknou barvu.