BRAMBOROVÝ KOLÁČ

recept na pokrm z brambor

 /  / Recepty / Bramborové pokrmy / Bramborový koláč

Na bramborový koláč potřebujete:  8 středně velkých brambor, 30g másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl, 1/2 lžičky mletého pepře, 2 hrnky strouhanky, 1 hrnek nastrouhaného čedaru, 1/2 hrnku nastrouhaného parmazánu.

Dortovou rozevírací formu o průměru 20 cm vytřete rozehřátým máslem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V rendlíku rozehřejte máslo s olejem a vmíchejte prolisovaný česnek, sůl a pepř. Plátky brambor rozložte na dno formy tak, aby se částečně překrývaly. Potřete je ochuceným máslem s olejem a posypte směsí strouhanky a nastrouhaných sýrů. Další vrstvy klaďte ve stejném pořadí. Poslední vrstvu bude tvořit směs strouhanky a sýrů pevně tlačená rukou. Pečte přibližně hodinu při 180 stupních do zezlátnutí. Podávejte teplé.