Úvod / Vaříme / Bramborové pokrmy

PEČENÉ KNEDLÍKY S HOUBOVOU OMÁČKOU  

recept na pokrm z brambor  

Na pečené knedlíky s houbovou omáčkou potřebujete: 500g brambor, 250g tvarohu, 20g krupice, 120g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, 2 lžíce umletých škvarků, sádlo na omaštění. Houbová omáčka: 2 hrsti sušených hub, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř, 100 ml smetany, citronová šťáva k dochucení.

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte zchladnout, oloupejte a na jemné straně struhadla nastrouhejte. Ve velké míse smíchejte s tvarohem, krupicí, moukou, vejcem, solí a škvarky. Vypracujte těsto kompotové konzistence. Z něj postupně odebírejte a tvarujte kuličky a ty dávejte na sádlem vymaštěný plech. Sádlem potřete knedlíky a pečte půl hodiny v troubě předehřáté na 200 stupňů. Mezitím udělejte houbovou omáčku. Sušené houby, zalité přes noc 300 ml vařící vody, čtvrt hodiny povařte v malém rendlíku. V hrnci nebo pánvi s vyšším okrajem rozpusťte máslo a potom na něm dorůžova osmahněte cibuli. Přidejte mouku a opékejte do světlé cibulové jíšky. Zalijte 100 ml studeného zeleninového vývaru, prošlehejte, vlijte houby i s vývarem, osolte, opepřete a za občasného míchání přiveďte k varu. Poté vařte ještě 10 minut. Přidejte smetanu, zahřejte a dochuťte citronovou šťávou. Knedlíky podávejte přelité omáčkou.