TIP NA VÝLET

Bučovický zpravodaj

 /  / Turistická kronika / 1989 / Tip na výlet

Bučovický zpravodaj, 1989.

Tip na výlet - údolím Litavy.

Zkusme jednou v neděli nechat auto doma a vydat se po snídani s dětmi vlakem do Slavkova. Ve Slavkově nás upoutá na nádražní budově modrobílý terčík. Tady začíná modře značená turistická cesta. Značky nás zavedou k rybníku, kde můžete prožít první malé dobrodružství. Rybář právě chytil kapra, kousek dál připlouvají labutě připravit vás o kousek svačiny.

Pokračujeme potom kolem Litavy. Na to, jak říčka vypadala dříve, můžeme jen zavzpomínat, přesto výlet podél toku má své kouzlo. V Hodějicích ji opustíme a kolem koupaliště se dostaneme do Heršpic. Upoutá nás tu zvláštní ticho. Tady se na chvíli zastavíme.

Celé údolí Litavy leží pod námi. Nalevo vidíme Pratecký kopec, napravo vrchol Hradiska. Slavkov, Bučovice, Němčany i Křižanovice, zahlédneme ještě Rašovice. Středem údolí se posouvá vláček a auta po silnici jako krabičky od zápalek. Litavu jen tušíme. Když se nasytíme pohledem, pomalu sejdeme nejbližší cestou dolů do Křižanovic nebo Hodějic. Křižanovické nádraží máme přímo před sebou. Odtud nás vlak odveze zpět domů. Celá vycházka je 9 km dlouhá.

Svatopluk
značkař, člen OT TJ Bučovice

Bučovický zpravodaj
Bučovický zpravodaj
Část článku
Část článku
Část článku
Část článku
Část článku
Část článku