JAVORNÍKY

Pobyt ve Velkých Karlovicích

 /  / Turistická kronika / 1984 / Javorníky

Z Tater se všichni uzdravili. Mamka dostala od školství přidělený poukaz na vlastivědný pobyt "Exzot" u Velkých Karlovic v Podťatém pod hřebenem Javorníku. Taťka pracuje už půl roku v Brně - Slatině a tam jako zámečník o celozávodní dovolené má pracovní žně. Proto mu nezbylo, než odvézt s Žofkou zbytek rodiny ráno do Vyškova na autobus. Pršelo a v Bohdalicích onemocněla Žofka. Ještě štěstí, že jel s námi Jožka Makovník se svým "érem" a tak stihli dovolenou včas a porouchanou Žofku měl kdo odtáhnout domů.

28.7. - Program zájezdu byl bohatý. Po cestě si prohlédli jeskyně v Teplicích nad Bečvou a skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. Téměř celý den pršelo a tak byli všichni rádi, že mohli ulehnout do postele v hotelu Javorník.

29.7. - Prohlídka muzea ve Velkých Karlovicích (dějiny partyzánského hnutí v okolí a výstava zdejších lidových řezbářů spolu s obrazy zdejších akademických malířů). Odpoledne pršelo. Žilo se na pokoji.

30.7. - Pěší túra do Vsetínských vrchů: 17,5 km. U Tabulí, Trojačka, Třeštík, Vysoká, Benešky, Pálenice, Miloňov, Velké Karlovice.

31.7. - Autobusem do Karolinky - prohlídka skláren a autobusem na Pustevny. Horký den.

1.8. - O učitelích a jejich dětech se vyjádřili zaměstnanci hotelu jako o tlupě bláznů, dnes vytopili pokoj. Pršelo. Žilo se na pokoji.

2.8. - Celý den koupání u splavu. Horký den.

3.8. - Výlet autobusem na Razulu - prohlídka hotelu a zpět pěšky 4 km. Koupání u splavu v Podťatém. Voda ledová.

4.8. - Cesta zpět. Po cestě prohlídka ateliérů akademického malíře Hartingera v Karolince a na Soláni zasloužilého umělce malíře Hofmana. Ve Vizovicích prohlídka zámku, v Lešné ZOO. Přivítání doma v Bučovicích.

Cena pobytu 1130 Kčs. V ceně ubytování, polopenze (snídaně, večeře, při túrách balíček s jídlem navíc), doprava autobusem, vstupné při návštěvách.

Článek Javorníky
Článek Javorníky
Iniciála
Iniciála
Část článku
Část článku
Část článku
Část článku