BESKYDY

Autobusový zájezd

 /  / Turistická kronika / 1982 / Beskydy

Autobusový zájezd, 22.-23. květen

V 6 hodin jsme vyjížděli autobusem od klubovny směr Olomouc. Prohlídkou krásného čtvercového náměstí a kloboučnického muzea v Jičíně započal seriál prohlídek a návštěv, historických a turistických pozoruhodností na severu Moravy. Při další cestě nás již z dálky vyzývala Štramberská trůba, věž která zůstala ze středověkého hradu, abychom se na ni vyškrábali a pokochali se pohledem do dalekého okolí se Štramberkem hluboko pod námi. Kousek odtud v Kopřivnici jsme si prohlédli tatrovácké muzeum, naplněné historickými automobily. Od památníku Leoše Janáčka v Hukvaldech jsme vyšli na zříceninu stejného jména. Po její prohlídce jsme odjeli do Frenštátu pod Radhoštěm a odtud k hotelu Ráztoka v Trojanovicích. Tady jsme si vyšlápli ke stanici sedačkové lanovky a vyjeli si na Pustevny. Po hřebeni jsme se vydali hledat sochu Radegasta. Našli jsme jenom podstavec. Sám Radegast ležel v nemocnici s ulomenou rukou. Mimo dřevěného kostelíku sv. Cyrila a Metoděje na vrcholu Radhoště, z jehož věže jsme shlédli do okolí, měli vrchol obsazen vojáci. Dolů k Ráztoce jsme sešli po modré značce. Vlastní stany v rožnovském kempu nás skryly na noc.

Druhý den začalo drobně pršet. V deštíku jsme si prohlédli dřevěné stavby Valašského muzea v přírodě spolu s nově se tvořící valašskou dědinou [Vstupenka]. Další cesta autobusu vedla přes Horní Bečvu, Bílou, Staré Hamry, Ostravici do Malenovic. Tady započal výplaz na Lysou horu. Po cestě jsme odbočili k mohyle postavené na počest pěti trampů zavražděných ve II. světové válce. Tuto tvoří trampové a turisté po mnoho let z kamenů vynesených až sem. Vrchol Lysé hory byl příkladem devastované krajiny. Kolem bufetu, vysílače a meteorologické stanice se hromadily mezi výkopy kupy materiálu a odpadků. Mezi tím opět vojáci s auty a radary. Hluk obstarávaly naftové generátory. Byla mlha a to vše dovršilo naše zklamání z vrcholu. Přes kupy sněhu, které tu zůstaly po zimě jsme se spouštěli do Ostravice. Několik krásných výhledů při cestě nahoru a zpět zachránilo náš dojem z Lysé hory. Z Ostravice jsme jeli přes Frenštát, Rožnov, kolem Hostýnských vrchů a přes Kroměříž přímo domů.

Zájezd nás stál s Pavlem dohromady 100 Kčs. Jídlo jsme měli z domu. Pořadatel turistický oddíl Bučovice. Nachodili jsme 30 km. Mamka nemohla jet - zuby ji začaly zlobit, přišla o výborně prožitý víkend.

Článek Beskydy
Článek Beskydy
Iniciála
Iniciála
Část článku
Část článku
Vstupenka do Valašského muzea
Vstupenka do Valašského muzea